2009 m. birželio 21 d., sekmadienis

Nu ten... kur šalta...

Jasunaris Kavabata savo kuryboje ieškojo japoniško grožio sampratos. Taip gimė "Sniegynų šalis" - poetiškos aistros istorija, knyga, kuria galima pavadinti tikru J. Kavabatos moto.
Romanas pasakoja vyro Šimamuros ir geišos Komako meilės istoriją. Geišos sugebėjimas pavergti vyro širdį - tai tik žaidimas, į kurio apgaulę įsivėlė ir pati Komako. Šimamurai kūniškos merginos vilionės taip susuko galvelę, kad vyras net atsidūrė kryžkeliai tarp savo šeimos ir naujosios draugės. Dėja į meilės trikampį įsivėlė ir trečiasis asmuo - jaunoji geiša Joko, kurios skvarbiems žvilgniams lengvabūdis Šimamura tiesiog nesugeba atsisipirti. Atostogaujantysis vyras susiduria su dilema. Ką pasirinkti jaunąją Joko, kuriai Šimamura jaučia papraščiausia gailestį, ar jau nemažai gyvenime patyrusią Komako, kuri keri savo aistros galia?
Tai ko gero pats romantiškiausias romanas kokį man teko skaityti. Tai lyg Getės "Jaunojo Verterio kančios", tik japoniška versija. J. Kavabatos pastangos surasti grožį, tikrai nenuėjo veltui, nes "Sniegynų šalį" - tai savotiškos grožio paieškos ir naujas suvokimas, kas meilėje yra teisinga, o kas ne.



P.S. cit. "Atidaryk moters spintą ir viską apie ją sužinosi."

Komentarų nėra: