2009 m. rugpjūčio 19 d., trečiadienis

Katės, katės, katės... išprotėsiu!

Kitaip nei vakaruose, kuriuose garbinamas šuniškas pradas ("Komisaras Reksas", "Tekila ir Bonetis"), rytiečiai "pasinešę" ant kačių. Bent jau tokį įspūdį galima susidaryti perskaičius ne vieną japonų autoriaus knygą, kaip H. Murakamio "Kafka pakrantėje", kurioje katėms suteikiamas anaiptol ne antraplanis vaidmuo. Štai čia susiduriam ir su dar viena novele, kritiku pavadinta "vienu puikiausiu litertūros kūrinių, parašytų apie kates", Juničiro Tanizakio "Katė, vyras ir dvi moteris".
Veikiausiai tingiausias ir mamičiukiškiausias literatūros istorijoje, pagrindis novelės herojus Šiodzas - vyras, kurio nepavydėtų nei viena moteris. Anaiptol, jis storas, tingus, nors ir įkopęs į ketvirtą dešimtį vis dar "neišaugęs" ir vietoj to, kad mamos iniciatyvą palikęs buvusią žmoną Šinako, daugiau dėmesio skirtu naujajai, vardu Fukuko, jis labiausiai myli savo gundančią, elegantišką ir valdingą katę Lili. Bet buvusioji išmesta iš namų tuščiomis rankomis, kerštaudama ir suvokdama katės reikšmę Šiodzo gyvenime, nusprendžią atsiimti bent jau, atrodytų niekuo dėtą, gyvunėlį. Su Šinako sąlyga, neištvėrusi pavydo gyvuliui, sutinka ir Fukuko, kuri reikalauja vyro atiduoti, tą prakeiktą "kompaktiškos ir nedidelės galvytės" savininkę, buvusiai tinginio žmonai, kitaip ji pasiruošusi išeiti iš namų. Bet kaip, juk Lili vienintelė Šiodzo gyvenimo meilė, kuri nei karto jam nepasipriešimo, nenurodinėjo ir nerodė nepasitenkinimo. Taip katė tampa emocionių konfrontacijų jungtimi tarp vyro ir dviejų jo moterų. Ir tai pirmas ir paskutinis kartas, kada Šiodzas nusprendžia pasipriešinti jį valdančiom asmenybėm. Ir visgi ką jis pasirinks mylimiausiąją Lili, keršto ištroškusią Šinako ar konfliktus kurstančią Fukuko. Tai drąsiai galima pavadinti meilės keturkampiu.


Ir vėlgi - man tai pirmas kartas, kuomet sutinku, tokią painią ir daugiakampią meilės istoriją. Gyveni ir mokaisi. Bet anaiptol, tai tikriausiai vienintelė įdomi kūrinio dalis, nes kūrinio židinys - katės Lili gyvenimo ir pasirinkimų aprašymai, kurie ištiesų yra velniškai užtempti ir nuobodūs. Galbūt tai ir yra įspūdingiausias kūrinys parašytas paie kates, bet nieko daugiau. Tikriausiai reikia būti didžiuliu kačių mylėtoju, kad pamiltum ir šią J. Tanizaki novelę, tad drasiai teigdamas jog toks neesu skiriu "Katei vyrui ir dviem moterim" 6/10. Gaila, kad kol kas geriausi rašytojo kūriniai taip ir liko neišversti į lietuvių kalbą...

Komentarų nėra: