2009 m. rugpjūčio 12 d., trečiadienis

Otorių sakmės

Kaip ir žadėjau... Lian Hearn ir nuostabus fantasy stiliaus "Garnio klyksmas". Tai kertvirtoji (bet vis dar nepaskutinė) Otorių sakmių sagos dalis, skleidžianti samurajišką žavesį, stebuklingą mistiką, bei tikrą viduramžių Japonijos dvasią.
Otori Takeo - teisėtas ir, atrodytų, nenugalimas Trijų Šalių valdovas. Su žmona Kaede Širakava, Takeo sėkmingai valdo dalį Japonijos jau ištisus šešiolika metų. Ekonomika klesti, karais nė nekvepia, tad žmonės valdova dievina. Takeo su žmona jau susilaukė trejus palikuonis, mergaitę Šigeko ir dvynes Miki bei Maja. Ir Otori dėkoja Dievui, kad negimė berniukas, kuris anot pranašystės - vienintelis asmuo gebąs nužudyti Trijų Šalių valdovą. Bet Takeo žino, jog ištiesų vienas berniukas jau yra - didžiausių šeimos priešų, Kikutų, globotinis Hisao, valdovo Otori sūnus, kurio valdovas susilaukė per apgaulė. Hisao globėjas Akio pasiryžęs pasinaudoti pranašyste ir kartu su Mutų šeimos galva, Takeo sūnėnu, Dzenko nusprendžia nuversti Trijų Šalių auščiausiuosius Otori bei nužudyti klano širdį - patį valdovą. Ar pranašytė išsipildys, kas perims didelę dalį Japonijos į savo rankas, parodys tik laikas.


Perskaitęs trečiąją epo dalį "Mėnulio spindesys" ir labai ja nusivylęs, iš "Garnio klyksmo" praktiškai nieko nesitikėjau. Ir velniškai klydau. Ši dalis tiesiog nuostabi. Nors ir ilga (net 600 psl.), bet kiekvienas epizodas savaip įtraukia ir yra įdomus. Veikėjų daug, bet čia rašytoja ištaisė trečiosios dalies klaidą ir išsamiau paaiškino šalutinių veikėjų svarbą, įvykių sūkuryje. O tai labai pagelbėjo gilinantis į istoriją. Išsamūs ir spalvingi landšaft'ų aprašymai, neįtikėtina istorija, bušido dvasia - ko daugiau reikia, kad knyga įtrauktu ligi pat paskutinio puslapio. Taigi, galutinis įvertinimas - jūs nepatikėsite - 10. Must read everyone :).

P.S. "Velniškai panašus į oskaro laimėtoją "Sėlinantį tigrą, tūnantį drakoną" - The Times.

1 komentaras:

rudenėjant. rašė...

http://www.goodreads.com/book/show/186668.Heaven_s_Net_is_Wide