2009 m. liepos 6 d., pirmadienis

Haulo burtai. Skrajojanti pilis

Pamatęs jau aprašytą "Spirited away" tikėjausi, kad dar viena puiki rytietiška Hajao Mijazakio pasaka "Haulo burtai. Skrajojanti pilis" nenuvils. Taip ir atsitiko, žiūrėjau pasimėgaudamas, bet visgi ši istorija turėjo ir savų trukumų.
Miesto mergina Sofija įsimyli patrauklų vietinį burtininką Haulą. Pavydi ragana, besikėsinanti į Haulo širdį (tiesiogine prasme) užburia niekuo dėta mergina, tad pastaroji pavirsta devynesdešimt mete sunute. Blogiausia, kad burtai neleidžia Sofijai prasistarti jog ji buvo užkerėta. Tad mergina įsidarbina valytoja burtininko Haulo skraidančioje pilyje. Dėja vyksta karas ir pats burtininkas retai teapsilanko savo namuose, jis užkerėtas nesavo noru aukojasi šalies labui. Taigi viena kartą nusprendžiama, kad pilies tvarkytoja Sofija privalo nueiti pas šalies valdove Madam Suliman ir atprašyti savo šeimininką Haulą nuo karo prievolės. Taip begalinės meilės ir pasiaukojimo dėka Sofijos juodieji kerai pradeda sklaidytis ir retkarčiais ji vėl virsta jauna mergina. Taigi meilės dėka viskas keičiasi, taip atbunda tikrosios Sofijos ir Haulo esybės, bei į gerąją pusę keičiasi visas šalies likimas.





Nors skaitant istorijos plotmę atrodo, kad siužetas yra gana nesudėtingas, visgi žiūrint pati anime taip toli gražu nėra. Veiksmas vyksta taip greitai, kad sunku susigaudyti, kas kur ir kaip. Kitaip tariant, jei po filmo būčiau neperskaitęs angliško siužeto vertimo, likčiau nepadėjęs filme keliolikos taškų. Jei visgi sudėtingos istorijos jums, ne vienos iš mėgstamiausių, galima pasimėgauti puikios piešybos vaizdais. Labai puikiai nupieštas filmas, o ypatingai detalei išraižyta didžiulė Haulo pilis. Muzika ne ypatinga, nors visgi tikėjausi, kad bus kitaip (juk "Spirited away" garso takelis buvo tiesiog neįtikėtinas), įgarsinimas taipogi. Galutinis vertinimas - vien už sudėtinga scenarijų - 8/10.

Komentarų nėra: