2009 m. liepos 31 d., penktadienis

Vienišas Vairuotojas

Kam žmogui reikalingas darbas? Ar tik tam, kad jis uždirbtų pinigus? Tikriausiai ne, nes "darbas tai kaip antras gyvenimas, tarp kurio vėliau nebejauti skirtumo". Taip pasakė Martinas Skocesė (Martin Scorsese), kino su Robertu Deniro (Robert De Nino) "Taksi vairuotojas" (Taxi Driver) režisierius.
Tai istorija apie vidutinio amžiaus vyrą, Travisą Biklą (Robert De Niro), Vietnamo karo veteraną, kuris grįžęs į gimtają Ameriką, stengiasi nugalėti savo nemiga. Taip jis įsidarbina naktinės pamainos taksi varuotoju. Ilgėliau padirbęs vairuotoju Travisas pastebi, kad būtent naktimis iš atokiausiu Amerikos kampelių lendą didžiausios šalies padugnės. Karto jo taksi yra apšaudomas, neretai į mašįną įlipa savo jausmų neslepiantys pašlemėkai. Nors Travisas neretai ir pasikalba su bendradarbiais, jis jaučiasi vienišas ir vieną kartą pamatęs prezidento Ch. Palantaino (Leonard Harris) rinkimės kampanijos aktyvistę Betsę (Cybill Shepherd), nusprendžę su ja susipažindi. Bet visgi praėjus kelioms pažinties dienoms, Betsė nusprendžia, jog Travisas visai ne jos skonio vaikinas. Ir vos jie išsiskiria, taksi vairuotojas pradeda kraustytis iš proto. Jis nusiperka šusnį nelegalių ginklų, juos patobulina, šaudo jai šaudykloje ir palaiko puikia savo fizinę formą. Taip jis pradeda matyti save kaip didvyri, kuris išplaus Ameriką nuo padugnių. Pirmojo jo auka būsimas prezidentas Ch. Palantainas. Bet visgi, dėka prezidentą saugojusios apsaugos, anarchistui Travisui nepavyksta jo nudėti. Taigi jis nusprendžia nušauti vietinį miestelio savadautoją ir išvaduoti jo vergystėje dirbančias merginas. Ir taip iškreipta Traviso fantaziją peržengia savo ribas.





Filmas pavadinčiau - tipiškas M. Skorcesės šedevras. Kaip ir mano jau aprašytoje Niujorko istorijoje "Gyvenimo pamokos", taip ir "Taksi varuotojas" nagrinėja psichologinį žmogaus paveikslą, kaip vienaip ar kitaip keičiasi žmogaus savęs suvokimas dirbant tam tikrą darbą gyvenant tam tikromis aplinkybėsmis. "Gyvenimo pamokos" nagrinėjo, kaip meninkas patiria įkvėpimą, keičiantis situacijoms, o "Taksi vairuotojas" - kas atsitiks su žmogumi jei jis jausis vieniškas ir pažeidžiamas. Filmas tikrai patiks "mindfucker'ių" mėgėjams, nes net drįsčiau teigti, jog filme dominuoja šiek tiek nuo normų nukrypęs mąstymo būdas. Puiki Robert De Niro vaidybą, puikus scenarijus, ir dar puikesnis garso takelis - ko daugiau reikia, kad duočiau 10/10.

P.S. Mindfuck - idėja ar bendrasis suvokimas, kuris sukrečia ir pakeičia jūsų buvusius įsitikinimus apie realybę. Tokie kino filmai, kaip pvz. "Beatiful Mind", "Missery", "Fight Club".

Komentarų nėra: