2009 m. rugsėjo 19 d., šeštadienis

Graži idėja, kuri virsta realybe

Atviras kodas arba "Open Source" - tai idėja, judėjimas, paremtas principus - jei aš atsinešiau saldainį, kodėl negalėčiau juo pasidalinti. Tai gėris, draugiškumas, pasireiškentis visa savo esybe. Nors mokykloje esame mokomi, jog dalintis yra nuostabu, tik dalybomis, ištiesta pagalbos ranka galime užsitikrinti ilgalaikius socialinius ryšius, susirasti draugų, visgi realus pasaulis sudėtas visiškai kita tendencija. Kapitalizmas, sklindantis iš vakarų užgožia draugiškumą, norą padėti ir atvirkščiai, skatina melą, korupciją, vagimą ir pagaliau pagrindinę kapitalistinės santvarkos juodąją skylę IT technologijose - piratavimą.
Bet ačiū Dievui jog kapitalizmas bent jau suteikia žmogui laisvę, turi galimybę rinktis. Taip pasielgė ir programuotojas, filosofas Ričardas Stalmanas (Richard Stallman) 1980 m. sukurdamas laisvos programinės įrangos manifestą, šiandieninių "opensourcer'ių" įkvėpimo šaltinį. 1991 m. Helsinkio universiteto auklėtinis, Linus Torvaldsas (Linus Torvalds), nepatenkintas tuometine namų operacine sistema MS-DOS, sukūrė savo ir pavadino ją "Linux" (kaip žodžiū Linus ir Unix derinį). Atidavęs Linux'ą pasauliui nemokamai, L. Torvaldsas neliko nepastebėtas. Ričardas Stalmanas ir jo bendraminčių būris susižavėjo nauja operacine sistema ir nusprendė, jog tai buvo būtent tai, ko jiems tuo metu labiausiai reikėjo - laisvos operacinės sistemos branduolys. Taip Linux tapo atviros programinės įrangos proseneliu, seneliu, tėvu, motina, broliu ir ateitimi.
Nors AK (atviras kodas) paplitęs visame pasaulyje, labiausiai JAV, visgi tokia programine įranga labiausiai susižavėta trečio pasaulio šalyse: Indijoje, Namibijoje, kai kuriose Brazilijos (nors ji nėra trečio pasaulio šalis) teritorijose ir ypač Kinijoje. Atvira programinė įranga net gali pasigirti tokiais kūriniais, kaip visiems gerai pažįstama naršykle "Mozilla Firefox", serverių konfigūravimo sistema "Apache", programavimo kalbomis PHP, Python, C, duombazių sistema MySQL ir nemažai kitų. Tai lyg socializmo apraiška, kapitalistinėje santvarkoje. Tik aklai patikėti šiuo teiginiu jokių būdų negalima, komunizme už tai, kad nesidalini esi siunčiamas į gulagą, lagerį, uždaromas į kaleimą. Atviras kodas to nereikalauja, bet priima dalijimasi, kaip nuoširdumo, padėkos ženklą.


Visa tai graži idėja, kuri trumpais žingsniais virsta realybe. Jei susidomėjote, jūs privalote pamatyti filmus, kuriais remiantis parašiau šitą straipsnį - "The Code (Linux)", "Revolution OS", "The Codebreakers". Ir žinoma "Atviras kodas Lietuvai"...

P.S. 1. Aš neesu prieš kapitalizmą, apskritai esu gan apolitiškas, tik kiekvienoje politinėje sistemoje yra trūkumų, kurios bando taisyti filosofai, rašytojai, politikai, dabar net ir programuotojai. Ir už tai juos vertėtų gerbti.
2. Šiuo metu tikrai neskatinu mesti "Windows'ų" ir pereiti prie "Linux". Aš pats to nedarau, nes tai būtų gana kvailą, kuomet privalai derintis prie pramonės diktuojamų sąlygų. Atviras kodas, nors ir turėdamas tikrai originalių ir puikių kūrinių, visgi nėra toks pažengęs kaip komercinė programinė įranga, kuria naudojasi 98 procentai rinkos... Taigi galbūt kada nors ateity, kai galėsiu...

Komentarų nėra: